Elderflower Cordial Rosé

door Jan Boeren

Heb je het wel eens gemaakt? Vlierbloesemsiroop. Als basis voor eigen gemaakte heerlijke limonade, of met wat prosecco. Het is verrukkelijk en het doet mij altijd denken aan zwoele zomeravonden. Makkelijk te maken, maar je moet natuurlijk wel vlierbloesem hebben.

In Groot Brittannië is het veel populairder dan bij ons en ’s zomers kun je het daar in zowat elk etablissement krijgen. Nu heet vlierbloesemlimonade in het Engels Elderflower Cordial en dat klinkt al meteen een stuk beter.

De titel van dit stukje is Elderflower Cordial Rosé en over die rosé wil ik het even hebben: vlier is een halfstruik die overal voorkomt: in tuinen, maar ook in het wild: de zaden verspreid door vogels, die nu eenmaal gek zijn op de zwarte bessen. Die vlier heet in het latijn Sambucus Niger en dat niger slaat op de kleur van de bessen en niet op die van de blaadjes. Maar er zijn ook vliersoorten die wel donkere, bijna zwarte bladeren hebben en die moet je hebben voor rosé. De bloesem daarvan heeft al een zweem van roze over zich en als je goed kijkt zie je dat het bloempje overwegend wit is, maar met een paar puntjes rozerood in het midden.

Nu is er met die siroop van bloemen van donkerbladige vlier iets geks aan de hand: de siroop ziet er net zo uit als die van de gewone vlier, licht beige, tot het moment dat je zuur toevoegt in de vorm van citroensap of zo. Dan – alsof je er met een toverstokje tegenaan tikt – is de siroop ineens roze. En dat blijft hij, ook als je hem verdunt met (bruis)water of (schuim)wijn.

Receptje?

  • Maak een suikerstroop van twee delen suiker en één deel water. Kook dit op met wat citroenzuurpoeder of citroensap. Eén gram citroenzuurpoeder per liter is prima; als je citroensap gebruikt is 10 ml al genoeg. Laat dit circa twintig minuten licht koken op een temperatuur van 114°C. De sacharose (kristalsuiker) splitst zich nu in invertsuiker. Dat is een mengsel van fructose en glucose. Het heeft een grotere zoetkracht dan gewone suiker en het kristalliseert minder snel dan kristalsuiker. Laat de stroop afkoelen tot een graad of zestig.
  • Pluk zoveel bloesem als in je pan met stroop past. Verwijder meteen alle dikke stelen al bij het plukken. Je kunt de bloesem voorzichtig in koud water dompelen en zo insecten en takjes uit de bloesem spoelen, maar dan ben je ook het lekkere stuifmeel kwijt. Je kunt de insecten er ook uit schudden natuurlijk. Hoe dan ook: doe de bloemen min of meer droog in de stroop. Laat 24 uur trekken.
  • Zeef alle vaste delen uit de stroop en zorg dat je een volkomen schone stroop hebt. Doe er nu naar smaak citroensap bij en zie de kleur veranderen. Doe in gesteriliseerde flessen en bewaar in de koelkast.

Om de cordial de eer te bewijzen die hij verdient kun je hem natuurlijk etiketteren met een mooie tekst